De bronbestanden van de component veilingen

Voor alle bronbestanden geldt dat ze kunnen worden uitgesloten bij een zoekactie. Zie uitschakelen van bestanden.

Repertorium van Nederlandse publieke boekenveilingen 1660-1805, samengesteld door Hannie van Goinga, mede gebaseerd op materiaal van Sv. E. Veldhuijzen (Den Haag) en J. Gerritsen (Groningen).
Het Repertorium bevat op 10 oktober 2005 gegevens van 13.688 publieke boekenveilingen en 18 loterijen met boeken uit de periode 1660 tot en met 1805. Daaronder zijn ook enkele veilingen van schilderijen (103), meestal gecombineerd met prenten en tekeningen, en/of rariteiten, en veilingen van een inboedel waarbij ook een collectie boeken onder de hamer kwam (813).
Afhankelijk van het bronnenmateriaal kunnen de gegevens per veiling variëren van uiterst summier - datum, plaats, naam van een boekverkoper of een verzamelaar - tot zeer uitvoerig.
Voor een gedetailleerde beschrijving van het Repertorium klik
hier.

Book Sales Catalogues of the Dutch Republic, 1599-1800: ruim 3000 beschrijvingen van catalogi van Nederlandse boekenveilingen tot 1801.
Het project Nederlandse boekhandelscatalogi tot 1801 van de Opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden is begonnen door Bert van Selm(†), en wordt nu uitgevoerd door H.W. de Kooker (Universiteit Leiden, Opleiding Nederlands) met medewerking van J.A. Gruys (Koninklijke Bibliotheek, Den Haag) en IDC Publishers (Leiden). De bedoeling is om van alle voor 1801 gedrukte Nederlandse boekhandelscatalogi alle nog bestaande exemplaren op te sporen en te registreren, van elke editie een exemplaar te verfilmen en op microfiche publiceren, en tenslotte van het geheel een bibliografie te vervaardigen.
Tot op heden zijn van ca 4400 catalogi een of meer exemplaren geregistreerd, waarvan ca 3200 veilingcatalogi van privé-bibliotheken of anonieme collecties, en ca 1050 fonds- en assortimentscatalogi (al dan niet geveild) alsmede enkele kleinere categorieën. De grootste collecties Nederlandse boekhandelscatalogi tot 1800 bevinden zich in Amsterdam (Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak, ca 950), Parijs (Bibliothèque Nationale de France, ca 950), Sint Petersburg (Nationale Bibliotheek van Rusland, ca 830) en Wolfenbüttel (Herzog August Bibliothek, ca 800 catalogi). De collecties van deze bibliotheken zijn evenals die van de meeste verdere Nederlandse bibliotheken reeds geheel verfilmd: ca 3200 catalogi.
De door IDC Publishers (Leiden) uitgebrachte afleveringen gingen steeds vergezeld van een (periodiek cumulerende) gedrukte Guide; bij aflevering 13 werd ook een cd-rom uitgebracht die naast de beschrijvingen ook afbeeldingen bevat van alle titelpagina's.
Thans (eind 2002) zijn er achttien afleveringen verschenen. De
Guide is inmiddels ook raadpleegbaar via een database op het Internet. In deze database kan worden gezocht op alle woorden in de beschrijving tegelijk (inclusief jaartallen en data), en op de verschillende velden voor verzamelaar, verkoper, plaats, jaar/datum enzovoort afzonderlijk of in combinatie. De zo verkregen set kan als geheel of per afzonderlijk record worden geprint, of gedownload als tekst- of HTML-bestand. De zoekoptie Veilingen > Book Sales Catalogues van Bibliopolis biedt vergelijkbare mogelijkheden.

Verzameling Catalogi Koninklijke Bibliotheek: beschrijvingen van de verzameling veiling-, fonds-, magazijn- en antiquariaatscatalogi van de Koninklijke Bibliotheek. Dit bestand omvat momenteel ruim 50.000 records.